Mgr Aleksandra Bykowska-Derda – Ośrodek Badań Żywieniowych Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – 03 stycznia 2019 r. wygłosiła wykład – Żywienie, a zdrowe kości.
Prelegentka przekazała słuchaczom wiele informacji na temat osteoporozy zarówno o jej rodzajach, przyczynach powstawania, jak i zapobiegania i leczenia.
Osteoporoza to utrata tkanki kostnej. Początkowe stadia są bezobjawowe. Rodzaje osteoporozy – pierwotna i wtórna. Osteoporoza jest chorobą przewlekłą, stąd wczesne jej rozpoznanie jest sprawą niezwykle ważną.
Najważniejsze w profilaktyce tej choroby, ale także w trakcie jej leczenia, są aktywność fizyczna i dieta dopasowana do potrzeb chorych.
Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Dieta, powinna być bogata w wapń a zgodnie z najnowszymi zaleceniami należy odstawić wszystko, co wypłukuje wapń.
Na zakończenie Pani Aleksandra odpowiadała na zadawane pytania wyjaśniając także wątpliwości.