„Sport od kuchni – pomoc medyczna” – mgr Agata Staręga

Zebrani na wykładzie studenci międzychodzkiego UTW wysłuchali wiele ciekawych informacji – zza kulis – jak wygląda i przebiega rehabilitacja sportowców, którzy uczestniczą, np. w najważniejszych imprezach sportowych. M.in. jakie są problemy sportowców, o których mało co wiemy. Pani Agata, międzychodzianka, fizjoterapeutka po Akademii Wychowania Fizycznego, przekazała na ten temat wiele informacji, tak od „kuchni”. Swoje doświadczenie zawodowe  uzyskiwała uczestnicząc m.in. od pracy w kadrze medycznej kolarzy w Innsbrucku w 2018 r.- Mistrzostwa Świata Kolarzy, poprzez przejście do PZLA, w którym pracowała ponad 3 lata. Na lekkoatletycznych Mistrzostwach Europy w Toruniu  była tam członkiem sztabu medycznego, który odpowiadał za stan zdrowia i rehabilitację biegaczy. To pozwoliło nabrać kolejnego spojrzenia na rehabilitację, zdobyła większe uznanie i uczestnictwo w sztabie medycznym PZLA na Igrzyskach Olimpijskich TOKIO 2020, z wiadomych przyczyn przeprowadzonych w 2021r. Słuchacze otrzymali wiele informacji z jej pracy i całego zespołu fizjoterapeutów, aby np. lekkoatleci mogli uzyskać jak najlepsze wyniki. Na bieżąco trzeba było sprawiać opiekę nad tzw. mobilnością stawów, mięśni, psychiką itp. Na przedstawionym slajdzie pokazała, jaki sztab ludzi pracuje, aby zawodnik osiągnął upragniony wynik. Na slajdzie pokazała przykład sztafety mieszanej 4×400 m, i uprzednie zabiegi wokół sprinterki Ersetic, by zespół mógł wypaść jak najlepiej. Sport wyczynowy żeby miał wyniki musi trenować w różnych warunkach, w różnych okresach m.in. czasowych, wysokościowych, stąd wiele wyjazdów na tzw. zgrupowania. Poza domem często zawodnik przebywa 250 – 270 dni. Na zakończenie p. Agata powiedziała, że lubi pracę z ludźmi i bardzo sobie to ceni i zaproponowała dla wszystkich uczestnictwo w ćwiczeniach rehabilitacyjnych. Coś dla wspólnego relaksu.

Może Ci się również spodoba